Pudding ryżowy z wodą różaną, pistacjami i granatem
237.8 kcal /
994.9 kJKalorie
994.9 kJKalorie
8.3 gBiałko
32.7 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g ryżu długoziarnistego
- 30 – 40 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 1000 g mleka
- 2 łyżki wody różanej
- 2 łyżki konfitury z płatków róż
- 1 – 2 łyżki cukru
- pestkigranatu do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż. Przepłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pistacje, rozdrobnić2-3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć opłukany ryż, dodać mleko, wodę różaną i cukier, gotować bez założonej miarki45 min/90°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego wymieszać kopystką, przełożyć do miseczek lub pucharków. Posypać rozdrobnionymi wcześniej pistacjami i pestkami granatu. Pudding ryżowy z wodą różaną, pistacjami i granatem podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzony.