Pudding ryżowy z wodą różaną, pistacjami i granatem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
237.8 kcal /
994.9 kJ
Kalorie
8.3 gBiałko
32.7 gWęglowodany
8.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 30 – 40 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 1000 g mleka
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 łyżki konfitury z płatków róż
  • 1 – 2 łyżki cukru
  • pestkigranatu do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż. Przepłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pistacje, rozdrobnić2-3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć opłukany ryż, dodać mleko, wodę różaną i cukier, gotować bez założonej miarki45 min/90°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego wymieszać kopystką, przełożyć do miseczek lub pucharków. Posypać rozdrobnionymi wcześniej pistacjami i pestkami granatu. Pudding ryżowy z wodą różaną, pistacjami i granatem podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzony.
Przewijanie do góry