Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
183 kcal /
650 kJKalorie
650 kJKalorie
5 gBiałko
24 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 550 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia do zapiekania i zwilżenia dłoni
- masło do natłuszczenia naczynia kamionkowego
- 400 g ziaren pszenicy
- 250 g ziaren żyta
- 100 g słonecznika łuskanego
- 80 g żytniego zakwasu chlebowego aktywnego (wskazówka)
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 550 g wody
- 30 g octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” natłuścić masłem, pokrywę naczynia kamionkowego namoczyć w wodzie (patrz wskazówka), odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 150 g pszenicy, zmielić40 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 250 g pszenicy, zmielić1 min/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać żyto, zmielić1 min/obr. 10.
- Dodać zmieloną pszenicę, słonecznik, zakwas, drożdże, wodę, ocet, miód i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Namoczoną pokrywę naczynia do zapiekania wytrzeć, odstawić. Ciasto przełożyć do przygotowanego naczynia, wygładzić dłonią zwilżoną wodą, nałożyć pokrywkę, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
- Włożyć chleb w naczyniu na najniższy poziom zimnego piekarnika, piec 40 min (220°C). Obniżyć temp. do 200°C, ostrożnie zdjąć pokrywę, używając żaroodpornej rękawicy kuchennej, piec 20 minut (200°C). Chleb przełożyć na kratkę do studzenia. Podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
