Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
183 kcal /
650 kJ
Kalorie
5 gBiałko
24 gWęglowodany
4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 550 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia pokrywy naczynia do zapiekania i zwilżenia dłoni
  • masło do natłuszczenia naczynia kamionkowego
  • 400 g ziaren pszenicy
  • 250 g ziaren żyta
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 80 g żytniego zakwasu chlebowego aktywnego (wskazówka)
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 550 g wody
  • 30 g octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” natłuścić masłem, pokrywę naczynia kamionkowego namoczyć w wodzie (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 150 g pszenicy, zmielić40 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 250 g pszenicy, zmielić1 min/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wsypać żyto, zmielić1 min/obr. 10.
  5. Dodać zmieloną pszenicę, słonecznik, zakwas, drożdże, wodę, ocet, miód i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Namoczoną pokrywę naczynia do zapiekania wytrzeć, odstawić. Ciasto przełożyć do przygotowanego naczynia, wygładzić dłonią zwilżoną wodą, nałożyć pokrywkę, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  6. Włożyć chleb w naczyniu na najniższy poziom zimnego piekarnika, piec 40 min (220°C). Obniżyć temp. do 200°C, ostrożnie zdjąć pokrywę, używając żaroodpornej rękawicy kuchennej, piec 20 minut (200°C). Chleb przełożyć na kratkę do studzenia. Podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry