
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
1452.4 kcal /
6076.8 kJKalorie
6076.8 kJKalorie
70.1 gBiałko
109.4 gWęglowodany
83.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pstrągi z warzywami na parze: 100
- g cukinii pokrojonej w 1,5 cm kostkę
- 100 g pomidora pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 100 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach
- 4 ząbki czosnku pokrojone w 1 mm plastry
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 250g każdy)
- ½
- cytryny pokrojonej w półplastry
- 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych np. tymianku, natki pietruszki, rozmarynu
- 500 g wody
- 400 g ziemniaków, młodych (Ø ok. 5 cm), nieobranych, dokłanie umytych, pokrojonych w ćwiartki
- 400 g ziemniaków (Ø ok. 5 cm), nieobranych, dokłanie umytych, pokrojonych w ćwiartki
- Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych: 150
- g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
- 15 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 30 g cukru wanilinowego
- 45 g cukru pudru
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 250 g serka kremowego śmietankowego, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g owoców jagodowych, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 200 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 40 g czerwonego wina
- 40 g wody
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 strączek kardamonu
- 1 szczypta kardamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki skrobi ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody
- ½
- łyżeczki skrobi kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody
- woda do zwilżenia
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Przygotować 2 arkusze papieru do pieczenia (ok. 40 x 40 cm), zgnieść w dłoniach, następnie rozprostować, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego w naczyniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej cukinię, pomidor i groszek, dodać czosnek, ½ łyżeczki soli, pieprz i oliwę, wymieszać, odstawić.
- Pstrągi oprószyć pozostałą ½ łyżeczki soli z wewnątrz i na zewnątrz, następnie do wnętrza ryb włożyć półplastry cytryny i zioła. Ryby ułożyć na przygotowanych arkuszach papieru do pieczenia, wokół nich rozłożyć przyprawione warzywa. Dokładnie zawinąć, skręcając końce papieru. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z pstrągami i warzywami. Ustawić30 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy, 25 g cukru pudru oraz 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny, ubijaćobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany (patrz wskazówka). Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać serek i sok z cytryny, wymieszać15 s/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne15 s/obr. 3.5lub do uzyskania gładkiej masy.Zdjąć motylek. W razie potrzeby wymieszać kopystką. Masę serową przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć owoce, dodać pozostałe 20 g cukru pudru, wino, cynamon, kardamon, pozostałą 1 łyżeczkę skórki z cytryny i skrobię wymieszaną z wodą, gotować15 min/98°C//obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, nie zdejmować przystawki Varoma, aby zachować ciepło. Sos przelać na talerze, ostrożnie usunąć kardamon. Za pomocą dwóch zwilżonych wodą łyżek nabierać porcje masy serowej i układać na talerzach z sosem. Pstrągi z warzywami na parze podawać jako danie główne; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych podawać jako deser, udekorowany liśćmi mięty i owocami jagodowymi.