Pstrągi z warzywami i sosem holenderskim

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
882 kcal /
3694 kJ
Kalorie
44 gBiałko
36 gWęglowodany
59 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Warzywa i pstrągi: 750
  • g wody
  • 350 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 350 g warzyw, mieszanych (np. szparagów, różyczek kalafiora, marchewki), pokrojonych na kawałki
  • 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 220g każdy)
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos holenderski: 50
  • g wody
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • 50 g białego wina
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć ½ łyżeczki soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa, oprószyć ½ łyżeczki soli, odstawić.
  2. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie na wkładzie Varomy ułożyć pstrągi, skropić sokiem z cytryny (ok. 2 łyżeczki), oprószyć solą i pieprzem.
  3. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, włożyć wkład Varomy z pstrągami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować sos holenderski.
  4. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylek.Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać masło, żółtka, wino, sok z cytryny, sól i pieprz, podgrzewać6 min/70°C/obr. 4. Pstrągi z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sosem holenderskim.
Przewijanie do góry