
Pstrąg w sosie holenderskim
706.9 kcal /
2957.8 kJKalorie
2957.8 kJKalorie
51.6 gBiałko
24.3 gWęglowodany
44.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 350g każdy)
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony ilość do smaku
- 750 g wody
- 350 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- masło kilka kawałków, do ryby
- 350 g warzyw, mieszanych świeżych (np. różyczek kalafiora, marchewki pokrojonej w plastry, szparagów)
- Sos holenderski: 4
- żółtka
- 50 g wody
- 130 g masła pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego do smaku
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Pstrągi skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na ok. 15 min (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki.
- Do środka każdego pstrąga włożyć kawałek masła, ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową, odstawić. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim ryby, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 1. Sprawdzić, czy składniki się ugotowały. Pstrągi, warzywa i ziemniaki odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące, opłukać zimną wodą i osuszyć.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać wodę, masło, sól, pieprz i sok z cytryny, podgrzewać6 min/80°C/obr. 4. Sosem polać rybę, ziemniaki i warzywa. Podawać na ciepło.