Pstrąg w sosie holenderskim

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
706.9 kcal /
2957.8 kJ
Kalorie
51.6 gBiałko
24.3 gWęglowodany
44.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 350g każdy)
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku
  • 750 g wody
  • 350 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • masło kilka kawałków, do ryby
  • 350 g warzyw, mieszanych świeżych (np. różyczek kalafiora, marchewki pokrojonej w plastry, szparagów)
  • Sos holenderski: 4
  • żółtka
  • 50 g wody
  • 130 g masła pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego do smaku
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Pstrągi skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na ok. 15 min (patrz wskazówka).
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki.
  3. Do środka każdego pstrąga włożyć kawałek masła, ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową, odstawić. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim ryby, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 1. Sprawdzić, czy składniki się ugotowały. Pstrągi, warzywa i ziemniaki odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące, opłukać zimną wodą i osuszyć.
  4. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać wodę, masło, sól, pieprz i sok z cytryny, podgrzewać6 min/80°C/obr. 4. Sosem polać rybę, ziemniaki i warzywa. Podawać na ciepło.
Przewijanie do góry