Przystawka dla 4 osób: Quiche z serem i gruszką; Koktajl z krewetek; Poncz z Prosecco

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1124 kcal /
4702.6 kJ
Kalorie
37.4 gBiałko
72.2 gWęglowodany
62.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Quiche z serem i gruszką: 150
  • g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g wody schłodzonej
  • ½
  • łyżeczki soli plus 2-3 szczypty soli
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 200 g sera brie pokrojonego na kawałki
  • 150 g seragorgonzola pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 200 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • 150 g kostek boczku (opcjonalnie)
  • 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 gruszka bezgniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki, następnie w 2 mm plastry
  • Koktajl z krewetek: 600
  • g wody
  • 400 g krewetek, surowych, obranych małych średnich
  • 1 szczypta soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 5 – 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ½ – 1
  • czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 60 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 300 g soku pomidorowego
  • 120 g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 80 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • Poncz z Prosecco i podanie: 1
  • gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 10 g cukru
  • 300 g truskawek, mrożonych (patrz wskazówka)
  • 750 – 800 g wina musującego, typu Prosecco
  • 300 g lemoniady (patrz wskazówka)
  • 1 plaster cytryny
  • 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 1 cm kostkę
  • natka pietruszki, świeża do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać mąkę, dodać masło, wodę i ½ łyżeczki soli, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na okrąg (Ø ok. 26 cm), następnie wyłożyć nim dno i boki formy do tarty (Ø 24 cm), odstawić do zamrażalnika do momentu, aż piekarnik się rozgrzeje. Umyć naczynie miksujące.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie schłodzony spód quiche’u piec ok. 5 min (180°C).
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać brie, jajka, serek kremowy, boczek, gałkę muszkatołową, pozostałe 2-3 szczypty soli i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Ostrożnie wyjąć podpieczony spód quiche’u z piekarnika, przelać na niego nadzienie, ułożyć plastry gruszki. Piec ok. 25 min (180°C) lub do momentu, aż quiche nabierze złotobrązowego koloru. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej krewetki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z krewetkami. Ustawić15 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć natkę pietruszki i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać cebulę, sok pomidorowy, ogórek, paprykę, sól i pieprz, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Sos warzywny przelać do 4 słoiczków lub szklanek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć rozmaryn, dodać cukier, zmielić10 s/obr. 9. Przesypać na mały talerzyk, odstawić.
  9. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć truskawki, zmiksować30 s/obr. 10. Truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać Prosecco i lemoniadę, wymieszać10 s/obr. 2.5. Brzeg każdej szampanówki przetrzeć 1 plastrem cytryny, następnie zanurzyć w rozmarynowym cukrze, odstawić. Poncz przelać do szampanówek, odstawić. Pozostały poncz odstawić do lodówki.
  11. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Ugotowane na parze krewetki przełożyć do szklanek z warzywnym sosem, udekorować awokado. Poncz z Prosecco podawać z quiche’em z serem i gruszką pokrojonym w trójkąty i koktajlem z krewetek udekorowanym natką pietruszki jako przystawkę.
Przewijanie do góry