Przyprawowa pasta z lubczyku
382 kcal /
1598.1 kJKalorie
1598.1 kJKalorie
2.3 gBiałko
9 gWęglowodany
40.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g czyku, świeżego liście i cienkiegałązki, pokrojone na kawałki, bezgrubych łodyg (patrz wskazówka)
- 10 g soli
- 70 g oleju plus dodatkowo 2 łyżeczki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć lubczyk, dodać sól, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodać olej, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do 2 słoików. Pastę w każdym słoiku wyrównać, następnie wierzch każdego polać 1 łyżeczką oleju. Słoiki z przyprawową pastą z lubczyku zakręcić i przechowywać w lodówce lub podzielić na porcje i zamrozić (patrz wskazówka).
