Przyprawa pięciu smaków
301.4 kJ /
72 kcalKalorie
72 kcalKalorie
2.6 gBiałko
16 gWęglowodany
2.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 2 laski cynamonu, przełamane na pół
- 6 goździków
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pieprz syczuański, dodać anyż, nasiona kopru włoskiego, cynamon i goździki, prażyć5 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min. Umieścić naczynie miksujące ponownie w obudowie, następnie rozdrobnić1 min/obr. 10. Przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika.
- Przyprawy pięciu smaków używać do wybranych przepisów.