
Potrawka z wołowiną i papryką
619.6 kcal /
2592.4 kJKalorie
2592.4 kJKalorie
29.4 gBiałko
53.1 gWęglowodany
33.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 450 g papryki mieszanej, pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oleju
- 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- ¼
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego typu passata
- 200 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 700 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, odważyć do dolnej części przystawki Varoma oraz na wkład Varomy papryki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 100 g cebuli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 10 g oleju, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso, sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą i cukier, dusić5 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 100 g cebuli, czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 20 g oleju, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, wodę i koncentrat bulionu mięsnego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć przystawkę Varoma z papryką, gotować na parze25 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane ziemniaki i paprykę przełożyć na półmisek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć uduszone wcześniej mięso z cebulą, gotować3 min/100°C//obr. 1. Powstały mięsny sos wyłożyć na półmisek z ziemniakami i papryką. Potrawkę z wołowiną i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną natką pietruszki.