
Potrawka z polędwicy wieprzowej i warzyw
395.5 kcal /
1658.5 kJKalorie
1658.5 kJKalorie
38 gBiałko
35.5 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- 10 g oleju rzepakowego
- 200 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 2 cm kostkę
- 200 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 3 krople sosu Worcestershire
- ½ – 1
- łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej
- 200 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- 150 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w kostkę
- 100 g serka kremowego, light
- 100 g jogurtu typu islandzkiego, skyr
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, natkę pietruszki i tymianek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i wieprzowinę, dusić3 min/120°C//obr. .
- Dodać ziemniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, paprykę wędzoną, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej fasolkę szparagową i cukinię. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego żółtą paprykę, gotować na parze20 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze warzywa i serek kremowy, wymieszać kopystką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Potrawkę z polędwicy wieprzowej i warzyw udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.