
Potrawka z kurczaka z rosołu z pełnoziarnistymi kluskami na parze
371.3 kcal /
1554.7 kJKalorie
1554.7 kJKalorie
16.2 gBiałko
46 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pełnoziarniste kluski na parze: 170
- g maślanki
- 25 g masła miękkiego
- 180 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ¾
- płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾
- łyżeczki soli
- olej rzepakowy do natłuszczenia przystawki Varoma
- Potrawka z kurczaka: 150
- g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego na kawałki
- 30 g oleju rzepakowego
- 700 g bulionu drobiowego, płynnego np. rosołu
- 50 g białego wina (opcjonalnie)
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ¾
- łyżeczki soli
- 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości np. z rosołu, pokrojonego na kawałki
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać maślankę, dodać masło, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sodę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dolną część i wkład Varomy natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm, pokroić w 2,5-3 cm kwadraty, ułożyć w dolnej części i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę i seler, dodać olej, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 2.
- Dodać bulion, wino, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, szałwię, pieprz i sól. Nałożyć przystawkę Varoma z kluskami, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mięso, wymieszać kopystką, pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min. Potrawkę przełożyć do wazy, dodać ugotowane na parze kluski, wymieszać kopystką, udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.