
Potrawka z kurczaka i jesiennych warzyw
365 kcal /
1528 kJKalorie
1528 kJKalorie
34.8 gBiałko
17.8 gWęglowodany
20.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 550 g wody
- 40 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- 100 g pora tylko białej części, pokrojonego w 5 mm plastry
- 2 gałązki tymianku, świeżego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia kurczaka i dyni
- 350 – 400 g udek z kurczaka, bez skóry (2 szt.)
- 350 – 400 g podudzi z kurczaka, bez skóry (2 szt.)
- pieprz czarny, mielony do przyprawienia kurczaka i dyni
- 2 – 3 łyżeczki oregano, suszonego
- 200 g dyni pokrojonej na kawałki
- 200 g dyni pokrojonej na kawałki
- ½
- łyżeczki rozmarynu, suszonego do przyprawienia dyni
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szalotkę, marchewkę i cukinię, rozdrobnić4-5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, boczek, pomidory, pora, tymianek, liść laurowy i sól. Udka kurczaka i podudzia kurczaka przyprawić solą, pieprzem i oregano, następnie każdy z kawałków kurczaka zawinąć w papier.
- Nałożyć przystawkę Varoma, w dolnej części przystawki Varoma ułożyć udka z kurczaka. Włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim podudzia kurczaka, gotować na parze30 min/Varoma//obr. 1. Do wkładu Varomy dodać dynię, przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem, gotować na parze kolejne15 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć wkład Varomy, odstawić do ostudzenia na 5 min. Kawałki kurczaka ostrożnie odwinąć z papieru. Na półmisek przełożyć potrawkę, dodać dynię, wymieszać. Następnie ułożyć kawałki kurczaka. Potrawkę z kurczaka i jesiennych warzyw podawać bezpośrednio po przygotowaniu.