Potrawka z kurczaka i jesiennych warzyw

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
365 kcal /
1528 kJ
Kalorie
34.8 gBiałko
17.8 gWęglowodany
20.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 550 g wody
  • 40 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g pora tylko białej części, pokrojonego w 5 mm plastry
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia kurczaka i dyni
  • 350 – 400 g udek z kurczaka, bez skóry (2 szt.)
  • 350 – 400 g podudzi z kurczaka, bez skóry (2 szt.)
  • pieprz czarny, mielony do przyprawienia kurczaka i dyni
  • 2 – 3 łyżeczki oregano, suszonego
  • 200 g dyni pokrojonej na kawałki
  • 200 g dyni pokrojonej na kawałki
  • ½
  • łyżeczki rozmarynu, suszonego do przyprawienia dyni

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać szalotkę, marchewkę i cukinię, rozdrobnić4-5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać wodę, boczek, pomidory, pora, tymianek, liść laurowy i sól. Udka kurczaka i podudzia kurczaka przyprawić solą, pieprzem i oregano, następnie każdy z kawałków kurczaka zawinąć w papier.
  4. Nałożyć przystawkę Varoma, w dolnej części przystawki Varoma ułożyć udka z kurczaka. Włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim podudzia kurczaka, gotować na parze30 min/Varoma//obr. 1. Do wkładu Varomy dodać dynię, przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem, gotować na parze kolejne15 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć wkład Varomy, odstawić do ostudzenia na 5 min. Kawałki kurczaka ostrożnie odwinąć z papieru. Na półmisek przełożyć potrawkę, dodać dynię, wymieszać. Następnie ułożyć kawałki kurczaka. Potrawkę z kurczaka i jesiennych warzyw podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry