Potrawka z królika i purée z batatów

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
717 kcal /
2999.9 kJ
Kalorie
50.8 gBiałko
90 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g pora pokrojonego w 1-2 cm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 600 g tuszki z królika, bez skóry pokrojonej na 6-8 cm kawałki
  • 120 – 150 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 2 łyżeczkę tymianku, świeżego
  • 1 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 500 g batatów pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 200 – 250 g boczniaków, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej w 1,5 cm kostkę
  • 150 g rzepy pokrojonej w 1,5 cm kostkę
  • 150 g kalarepy pokrojonej w 1,5 cm kostkę
  • 50 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
  • 150 g kapusty włoskiej pokrojonej na 5-6 cm kawałki
  • 15 g mąki pszennej
  • 240 – 250 g białej fasoli, z puszki (1 puszka), odsączonej z zalewy
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć por i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać królika, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, pieprz, rozmaryn, 1 łyżeczkę tymianku i liście laurowe. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty, oprószyć ½ łyżeczki soli. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego groszek i boczniaki, posypać pozostałą 1 łyżeczką tymianku, oprószyć pozostałą ½ łyżeczką soli, gotować na parze25 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać marchewkę, rzepę, seler, kapustę i mąkę, nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować20 min/100°C//obr. .
  4. Do naczynia miksującego dodać ugotowany na parze groszek i boczniaki, delikatnie wymieszać kopystką. Wyjąć i wyrzucić liście laurowe. Przełożyć do naczynia, w którym potrawa będzie podawana, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze bataty, fasolę, 100 g sosu z potrawki z królika (bez warzyw) i kurkumę, zmiksować20 s/obr. 7. W razie potrzeby przemieszać kopystką, zmiksować kolejne10 s/obr. 7. Potrawkę z królika podawać z dodatkiem purée z batatów bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry