Potrawka z kiełbasą, grzybami i kaszą jęczmienną

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
334.2 kcal /
1398.3 kJ
Kalorie
14.5 gBiałko
17.2 gWęglowodany
24 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g oleju
  • 300 g kiełbasy np. śląskiej,głogowskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 30 – 50 g jarmużu bez zdrewniałych części, pokrojonego na kawałki
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 80 – 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ggrzybów, świeżych np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • 300 g pieczarek pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • 900 g wody
  • 30 – 50 g kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 10 g oleju, dodać kiełbasę, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do naczynia z rumienioną kiełbasą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, seler naciowy i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać pozostałe 20 g oleju i koncentrat pomidorowy, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać grzyby, dusić3 min/120°C//obr. .
  6. Dodać rumienioną kiełbasę z rozdrobnionym jarmużem, wodę, kaszę jęczmienną, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe, tymianek, sól i pieprz, gotować30 min/100°C//obr. 1. Potrawkę z grzybami, kiełbasą i kaszą jęczmienną podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry