
Potrawka z kiełbasą, grzybami i kaszą jęczmienną
334.2 kcal /
1398.3 kJKalorie
1398.3 kJKalorie
14.5 gBiałko
17.2 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g oleju
- 300 g kiełbasy np. śląskiej,głogowskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 30 – 50 g jarmużu bez zdrewniałych części, pokrojonego na kawałki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 80 – 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 300 ggrzybów, świeżych np. prawdziwki, kurki, podgrzybki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
- 300 g pieczarek pokrojonych w 0,5 cm plastry
- 900 g wody
- 30 – 50 g kaszy jęczmiennej
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 10 g oleju, dodać kiełbasę, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do naczynia z rumienioną kiełbasą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, seler naciowy i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 20 g oleju i koncentrat pomidorowy, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać grzyby, dusić3 min/120°C//obr. .
- Dodać rumienioną kiełbasę z rozdrobnionym jarmużem, wodę, kaszę jęczmienną, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe, tymianek, sól i pieprz, gotować30 min/100°C//obr. 1. Potrawkę z grzybami, kiełbasą i kaszą jęczmienną podawać bezpośrednio po przygotowaniu.