
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
217 kcal /
912 kJKalorie
912 kJKalorie
8 gBiałko
25 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 5 – 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 4 gałązki oregano, świeżego tylko liście, plus opcjonalnie dodatkowa ilość do dekoracji
- ¾ – 1
- łyżeczka oregano, suszonego
- 20 g oliwy z oliwek
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 450 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 300 g cukinii przekrojonej wzdłuż na pół, następnie pokrojonej w plastry
- 1 opakowanie białej ciecierzycy, z puszki z zalewą (400g)
- 50 g rodzynek
- 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, chili i oregano, dodać oliwę, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować6 min/100°C/obr. 1.
- Dodać cukinię, ciecierzycę z puszki z zalewą i rodzynki, gotować10 min/100°C//obr. .
- Dodać pomidorki, gotować30 s/100°C//obr. .
- Potrawkę z cukinii i ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną listkami oregano.