Potrawka z cukinii i ciecierzycy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
217 kcal /
912 kJ
Kalorie
8 gBiałko
25 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 5 – 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 4 gałązki oregano, świeżego tylko liście, plus opcjonalnie dodatkowa ilość do dekoracji
  • ¾ – 1
  • łyżeczka oregano, suszonego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 300 g cukinii przekrojonej wzdłuż na pół, następnie pokrojonej w plastry
  • 1 opakowanie białej ciecierzycy, z puszki z zalewą (400g)
  • 50 g rodzynek
  • 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, chili i oregano, dodać oliwę, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować6 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać cukinię, ciecierzycę z puszki z zalewą i rodzynki, gotować10 min/100°C//obr. .
  4. Dodać pomidorki, gotować30 s/100°C//obr. .
  5. Potrawkę z cukinii i ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną listkami oregano.
Przewijanie do góry