Potrawka wiosenna z kurczaka z warzywami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
607.2 kcal /
2540.6 kJ
Kalorie
36.3 gBiałko
65.1 gWęglowodany
21.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1200 g wody
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 70 g marchewki pokrojonej w słupki (1 x 3 cm)
  • 70 g selera naciowego pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 70 g szparagów białych zielonych, bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 100 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2-2,5 cm kawałki
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż.
  2. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, seler naciowy, szparagi i groszek. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego kurczaka, oprószyć ¼ łyżeczki soli i 1 szczyptą pieprzu, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek z ryżem przy pomocy kopystki, odstawić. Płyn z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, gotować2 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać 300 g płynu z gotowania, koncentrat bulionu drobiowego, sok z cytryny i 1 szczyptę pieprzu, gotować2 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać ugotowane na parze warzywa i śmietanę, gotować1 min/100°C//obr. 1. Potrawkę wiosenną z kurczaka z warzywami podawać udekorowaną natką pietruszki z ugotowanym ryżem.
Przewijanie do góry