
Potrawka wiosenna z kurczaka z warzywami
607.2 kcal /
2540.6 kJKalorie
2540.6 kJKalorie
36.3 gBiałko
65.1 gWęglowodany
21.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g wody
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 70 g marchewki pokrojonej w słupki (1 x 3 cm)
- 70 g selera naciowego pokrojonego na 2 cm kawałki
- 70 g szparagów białych zielonych, bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2-2,5 cm kawałki
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 30 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, seler naciowy, szparagi i groszek. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego kurczaka, oprószyć ¼ łyżeczki soli i 1 szczyptą pieprzu, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek z ryżem przy pomocy kopystki, odstawić. Płyn z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, gotować2 min/100°C/obr. 1.
- Dodać 300 g płynu z gotowania, koncentrat bulionu drobiowego, sok z cytryny i 1 szczyptę pieprzu, gotować2 min/100°C/obr. 2.
- Dodać ugotowane na parze warzywa i śmietanę, gotować1 min/100°C//obr. 1. Potrawkę wiosenną z kurczaka z warzywami podawać udekorowaną natką pietruszki z ugotowanym ryżem.