Portugalska zupa rybna Caldeirada
356 kcal /
1486 kJKalorie
1486 kJKalorie
31 gBiałko
38 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g filetów z białej ryby bez ości, pokrojonych na 3 cm kawałki (patrz wariant)
- 700 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
- 100 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm plastry
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm plastry
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu rybnego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
- ¼
- łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 1 – 2 szczypty czerwonej papryczki chili, suszonej mielonej
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
- 200 g białego wina
- 50 g wody
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej rybę, 300 g pomidorów, 50 g zielonej papryki i 50 g czerwonej papryki. Składniki równomiernie rozłożyć, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, oprószyć solą, odstawić.
- Do naczynia miksującego 150 g cebuli, czosnek i pozostałe 400 g pomidorów, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać pozostałe 150 g cebuli, 50 g zielonej papryki i 50 g czerwonej papryki, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać koncentrat bulionu rybnego, liście laurowe, paprykę słodką, płatki chili, oregano, ziemniaki, wino i wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z rybą i warzywami, gotować na parze25 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Jeżeli ziemniaki są jeszcze twarde, założyć miarkę, gotować5-10 min/100°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia do serwowania, następnie dodać ugotowaną na parzę rybę i warzywa. Udekorować kolendrą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.