Ptysie
175.8 kcal /
735.4 kJKalorie
735.4 kJKalorie
3.2 gBiałko
12.6 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto ptysiowe: 150
- g wody
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 10 g cukru
- 1 szczypta soli
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka (rozmiar M, 53-63g każde)
- Sos czekoladowy: 250
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g mleka
- lody waniliowe wykonane w TM gotowe, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, cukier i sól, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, wymieszać bez założonej miarki20 s/obr. 4. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić w chłodne miejsce na 10 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Umieścić naczynie miksujące w obudowie. Do naczynia miksującego dodać jajka, wymieszać2 min/obr. 5.
- Przełożyć do rękawa do dekoracji i wyciskać kule w 5 cm odstępach na przygotowaną wcześniej blachę. Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Wyłączyć piekarnik. lekko uchylić drzwiczki na 10 min, aby ciasto wyschło. Wyjąć blachę z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 9.
- Dodać masło i mleko, gotować4 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Ostudzone ptysie przekroić wzdłuż na pół, na dolnej części ułożyć gałkę lodów waniliowych, przykryć górną częścią. Ptysie udekorować sosem czekoladowym i podawać jako deser (2-3 ptysie na porcję).