Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Zaawansowany
🤖 Thermomix
397.5 kcal /
1663.2 kJ
Kalorie
5.7 gBiałko
29.8 gWęglowodany
29.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Konfitura figowa: 100
  • g fig, suszonych pokrojonych na kawałki
  • 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 100 g soku pomarańczowego
  • 30 g miodu
  • Krem cytrynowy (lemon curd): 1
  • listek żelatyny (1,7g)
  • ¾
  • łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 25g wody
  • woda do namoczenia żelatyny
  • 100 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 cytryn)
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • Krem waniliowy: 2
  • listki żelatyny (1,7g każdy)
  • 1 ½
  • łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w 40g wody
  • woda do namoczenia żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 150 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 500 g śmietany, 36% tłuszczu
  • Kruszonka: 40
  • g migdałów, w płatkach
  • 40 g migdałów, w słupkach
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • Ciasto parzone: 180
  • g mleka
  • 110 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 130 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Składanie ptysiów: cukier puder do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć figi, rozdrobnić4 s/obr. 5. Figi zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sok z pomarańczy i miód, gotować7 min/100°C/obr. 2lub do momentu, aż figi będą miękkie, następnie zmiksować20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Żelatynę umieścić w miseczce (patrz wskazówka), zalać taką ilością wody, aby była zakryta, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać sok z cytryny, dodać jajka, cukier i masło, podgrzewać8 min/80°C/obr. 2.5. W tym czasie, pod koniec podgrzewania, odsączyć namoczoną żelatynę.
  5. Do naczynia miksującego dodać odsączoną żelatynę, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem waniliowy. Umyć naczynie miksujące.
  6. Żelatynę umieścić w miseczce (patrz wskazówka), zalać taką ilością wody, aby była zakryta, odstawić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna, odstawić. Pusty strąk wyrzucić (patrz wskazówka).
  7. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia odstawić.
  8. Do naczynia miksującego włożyć ziarna wanilii, dodać 250 g śmietany, gotować5 min/100°C/obr. 2. W tym czasie, pod koniec gotowania, odsączyć namoczoną żelatynę.
  9. Do naczynia miksującego dodać odsączoną żelatynę i rozdrobnioną czekoladę, wymieszać2 min/obr. 3.
  10. Dodać pozostałe 250 g śmietany, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na 4 godz. razem z ostudzonym lemon curdem. W tym czasie przygotować kruszonkę i ciasto parzone. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  11. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, zmielić10 s/obr. 10. Migdały zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  12. Dodać masło, cukier i mąkę, wymieszać1 min/obr. 4. W tym czasie przygotować 2 arkusze papieru do pieczenia (ok. 40 x 40 cm). Ciasto przełożyć na jeden arkusz papieru do pieczenia, przykryć drugim. Rozwałkować na grubość 1-2 mm. Odstawić do zamrażalnika na ok. 20 min. Pokroić na 16 kwadratów (ok. 4 x 4 cm, ciasto będzie kruche), przełożyć papierem do pieczenia, odstawić do lodówki.
  13. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, cukier i sól, gotować8 min/100°C/obr. 1.
  14. Dodać mąkę, wymieszać1 min/obr. 4. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, zdjąć pokrywę naczynia miksującego i odstawić na ok. 30 min, do momentu, aż zawartość naczynia miksującego ostygnie do temp. ok. 40°C. W połowie tego czasu przemieszać zawartość naczynia miksującego kopystką. Kiedy masa ostygnie, rozgrzać piekarnik do temp. 165°C, termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  15. Umieścić naczynie miksujące w obudowie. Dodać jajka, wymieszać4 min/obr. 3.5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (patrz wskazówka). Na przygotowane wcześniej blachy wyciskać 16 kulek (Ø 4 cm, wys. ok. 3 cm), zachowując 5 cm odstępy. Każdą kulę ciasta przykryć kawałkiem schłodzonej kruszonki. Piec 25-30 min (165°C, termoobieg). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Ptysie przełożyć na kratkę do studzenia na ok. 15 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  16. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć podzieloną na kawałki schłodzoną masę waniliową, ubijać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, odstawić.
  17. Ptysie przekroić w poprzek na ¾ wysokości. Do środka każdego nałożyć konfiturę figową za pomocą łyżki. Lemon curd przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na konfiturę, następnie czynność powtórzyć z kremem waniliowym. Na każdy ptyś nałożyć odciętą górę. Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym podawać oprószone cukrem pudrem.
Przewijanie do góry