Portugalski crème brûlée

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
239 kcal /
1001 kJ
Kalorie
7 gBiałko
36 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g mleka
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 60 g mąki pszennej
  • 3 kawałki skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (ok. 3 x 1 cm)
  • cukier trzcinowy, nierafinowany do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier i skrobię, wymieszać15 s/obr. 3.5.
  2. Dodać skórkę z cytryny, podgrzewać12 min/90°C/obr. 2.5. Masę przelać do 8 ceramicznych naczyń do zapiekania, odstawić do całkowitego ostudzenia. Krem w każdym naczyniu posypać łyżeczką cukru trzcinowego i skarmelizować za pomocą palnika. Portugalski crème brûlée podawać jako deser.
Przewijanie do góry