Ptysie z kozim serem, miodem i tymiankiem
93.4 kcal /
390.8 kJKalorie
390.8 kJKalorie
3.6 gBiałko
4.6 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Nadzienie: 200
- g wody wrzącej
- 2 figi, suszone bez twardych końcówek, pokrojone na kawałki
- 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych drobno pokrojonych
- 300 g sera koziego twarogowego, pokrojonego na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- Ptysie: 150
- g wody
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 szczypty soli
- 120 g mąki pszennej
- 3 jajka
- miód do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać figi, odstawić do namoczenia na 5 min. Po tym czasie wodę wylać z miski, figi osuszyć papierowym ręcznikiem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone figi, rozdrobnić10 s/obr. 5.
- Dodać tymianek, ser kozi, śmietanę, czarnuszkę i sok z cytryny, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło i sól, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, wymieszać1 min 30 s/obr. 3. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, zdjąć pokrywę naczynia miksującego i odstawić na ok. 10 min do ostudzenia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Naczynie miksujące umieścić ponownie w obudowie, do zawartości naczynia miksującego dodać jajka, wymieszać15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do rękawa do dekoracji.
- Ciasto wyciskać za pomocą rękawa do dekoracji na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kulki wielkości orzecha włoskiego i zachowując 2-3 cm odstępy pomiędzy kulkami.
- Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż ptysie nabiorą złotego koloru. Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika na 8-10 min, aby ptysie mogły wyschnąć. Następnie ptysie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Ptysie przekroić na pół, jedną część ptysia napełnić 1 czubatą łyżeczką nadzienia serowego, następnie przykryć drugą częścią ptysia. Do momentu podania ptysie przechowywać w lodówce. Ptysie z kozim serem, miodem i tymiankiem podawać polane miodem.