Prowansalski baton z migdałami i miodem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
460 kcal /
1926 kJ
Kalorie
10 gBiałko
45 gWęglowodany
27 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g migdałów, blanszowanych
  • 2 płaty andrutów
  • 400 g miodu płynnego
  • skórka otarta z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, ilość do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały, odstawić.
  3. Blachę wyłożyć folią aluminiową, na niej ułożyć migdały, piec 10 min (180°C). W tym czasie formę do pieczenia (22 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dwa płaty wafli przyciąć do rozmiaru formy, jeden z nich ułożyć na dnie, drugi odłożyć.
  4. Do naczynia miksującego wlać miód, gotować na parze10 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać uprażone w piekarniku migdały i skórkę pomarańczową, gotować na parze30 min/120°C//obr. 1. Przełożyć na wafel ułożony w formie, masę rozprowadzić równomiernie za pomocą kopystki. Powierzchnię przykryć drugim waflem, dokładnie docisnąć, aby masa przykleiła się do wafla. Pozostawić na ok. 40 min do ostygnięcia, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz., a najlepiej na całą noc. Twardą masę wyjąć delikatnie z formy, następnie pokroić na ok. 4 cm kawałki za pomocą ostrego noża.
  6. Prowansalskie batony z migdałami i miodem podawać jako deser.
Przewijanie do góry