Pudding chia z galaretką borówkową

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
332 kcal /
1389 kJ
Kalorie
9.2 gBiałko
33.7 gWęglowodany
19.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 laska wanilii (ok. 10 cm)
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 500 g wody
  • 40 g syropu klonowego
  • 1 łyżeczkę cynamonu, mielonego
  • 1 szczyptę soli
  • 100 g nasion chia
  • Galaretka borówkowa: 300
  • g borówek, świeżych
  • 300 g borówek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 40 g syropu klonowego
  • syrop klonowy ilość do podania
  • borówki, świeże ilość do dekoracji
  • borówki, mrożone ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Przekroić laskę wanilii wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, zmielić7 s/obr. 10.
  3. Dodać wodę, syrop klonowy, cynamon, ziarna wanilii i sól, zmiksować2 min/obr. 10.
  4. Dodać nasiona chia, wymieszać30 s//obr. 3. Pudding przelać do 6 szklanek, pozostawiając 2-3 cm od góry, odstawić do lodówki na min. 2 godz. Opłukać naczynie miksujące (patrz wskazówka).
  5. Do naczynia miksującego włożyć borówki, dodać syrop klonowy, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do szklanek z puddingiem. Pudding z chia z orzechami nerkowca i galaretką borówkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu polany syropem klonowym i udekorowany borówkami.
Przewijanie do góry