Pudding chia z galaretką borówkową
332 kcal /
1389 kJKalorie
1389 kJKalorie
9.2 gBiałko
33.7 gWęglowodany
19.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 laska wanilii (ok. 10 cm)
- 200 g orzechów nerkowca
- 500 g wody
- 40 g syropu klonowego
- 1 łyżeczkę cynamonu, mielonego
- 1 szczyptę soli
- 100 g nasion chia
- Galaretka borówkowa: 300
- g borówek, świeżych
- 300 g borówek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 40 g syropu klonowego
- syrop klonowy ilość do podania
- borówki, świeże ilość do dekoracji
- borówki, mrożone ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Przekroić laskę wanilii wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, zmielić7 s/obr. 10.
- Dodać wodę, syrop klonowy, cynamon, ziarna wanilii i sól, zmiksować2 min/obr. 10.
- Dodać nasiona chia, wymieszać30 s//obr. 3. Pudding przelać do 6 szklanek, pozostawiając 2-3 cm od góry, odstawić do lodówki na min. 2 godz. Opłukać naczynie miksujące (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć borówki, dodać syrop klonowy, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do szklanek z puddingiem. Pudding z chia z orzechami nerkowca i galaretką borówkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu polany syropem klonowym i udekorowany borówkami.