Powidła wiśniowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
592.8 kcal /
2480.4 kJ
Kalorie
3.6 gBiałko
152.2 gWęglowodany
0.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1300 g wiśni, świeżych bez pestek
  • 400 g cukru
  • 1 łyżka agaru
  • 3 łyżki wody
  • 3 goździki
  • ¼
  • łyżeczki kardamonu, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 700 g wiśni, rozdrobnić5 s/obr. 8. Wiśnie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać pozostałe 600 g wiśni, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min 30 s/90°C/obr. 2.
  2. Dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać10 min/95°C/obr. 2. W tym czasie do miski wlać wodę, dodać agar, dokładnie wymieszać, odstawić.
  3. Dodać rozpuszczony agar-agar, goździki i kardamon, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać kolejne60 min/90°C/obr. 2.5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostudzenia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Powidła wiśniowe podawać jako dodatek.
Przewijanie do góry