Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
192.2 kcal /
804.7 kJ
Kalorie
2.8 gBiałko
15.9 gWęglowodany
13.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g wody
  • 160 – 180 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 8 żółtek
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • masło do natłuszczenia form
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (500-550g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon, gotować10 min/100°C/obr. 2.
  2. Dodać śmietanę, wymieszać10 s/obr. 2.
  3. Dodać żółtka, mąkę i skrobię, zmiksować20 s/obr. 6, następnie podgrzewać12 min/80°C/obr. 2.5. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić na 35-40 min do ostudzenia.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Formy na muffiny natłuścić masłem, odstawić.
  5. Włożyć naczynie miksujące do obudowy, stężały krem zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać10 s/obr. 3.
  6. Z ciasta francuskiego wycinać okręgi (Ø 8-10 cm) i wyłożyć nimi gniazda formy na muffiny w taki sposób, aby przykryte było dno i boki. Do każdego gniazda wlać krem do maks. ¾ wys. (patrz wskazówka).
  7. Piec 12-17 min (250°C) lub do momentu, aż krem budyniowy stanie się ciemnobrązowy. Minitarty pozostawić w formie na ok. 5 min, następnie ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  8. Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata) podawać jako deser.
Przewijanie do góry