Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)
192.2 kcal /
804.7 kJKalorie
804.7 kJKalorie
2.8 gBiałko
15.9 gWęglowodany
13.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g wody
- 160 – 180 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 8 żółtek
- 20 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g skrobi kukurydzianej
- masło do natłuszczenia form
- 2 opakowania ciasta francuskiego (500-550g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon, gotować10 min/100°C/obr. 2.
- Dodać śmietanę, wymieszać10 s/obr. 2.
- Dodać żółtka, mąkę i skrobię, zmiksować20 s/obr. 6, następnie podgrzewać12 min/80°C/obr. 2.5. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić na 35-40 min do ostudzenia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Formy na muffiny natłuścić masłem, odstawić.
- Włożyć naczynie miksujące do obudowy, stężały krem zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać10 s/obr. 3.
- Z ciasta francuskiego wycinać okręgi (Ø 8-10 cm) i wyłożyć nimi gniazda formy na muffiny w taki sposób, aby przykryte było dno i boki. Do każdego gniazda wlać krem do maks. ¾ wys. (patrz wskazówka).
- Piec 12-17 min (250°C) lub do momentu, aż krem budyniowy stanie się ciemnobrązowy. Minitarty pozostawić w formie na ok. 5 min, następnie ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata) podawać jako deser.