Pomidory zapiekane pod kruszonką

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
350 kcal /
1456 kJ
Kalorie
8 gBiałko
22 gWęglowodany
25 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Nadzienie: 500
  • g pomidorów śliwkowych pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Kruszonka: 50
  • g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g orzeszków piniowych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebule szalotki i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki równomiernie rozłożyć na dnie formy do tarty (Ø 26 cm). Na warstwie rozdrobnionej szalotki z czosnkiem rozłożyć odważone pomidory, oprószyć je tymiankiem, solą i pieprzem, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10.
  5. Dodać mąkę, masło i orzeszki piniowe, wymieszać20 s/obr. 4. Na nadzieniu ułożonym w formie do tarty (Ø 26 cm) równomiernie rozłożyć kruszonkę.
  6. Piec 35-40 min (180°C).
  7. Pomidory zapiekane pod kruszonką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry