
Pomidory zapiekane pod kruszonką
350 kcal /
1456 kJKalorie
1456 kJKalorie
8 gBiałko
22 gWęglowodany
25 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Nadzienie: 500
- g pomidorów śliwkowych pokrojonych w 2 cm kostkę
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Kruszonka: 50
- g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 120 g mąki pszennej
- 120 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 50 g orzeszków piniowych
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebule szalotki i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki równomiernie rozłożyć na dnie formy do tarty (Ø 26 cm). Na warstwie rozdrobnionej szalotki z czosnkiem rozłożyć odważone pomidory, oprószyć je tymiankiem, solą i pieprzem, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10.
- Dodać mąkę, masło i orzeszki piniowe, wymieszać20 s/obr. 4. Na nadzieniu ułożonym w formie do tarty (Ø 26 cm) równomiernie rozłożyć kruszonkę.
- Piec 35-40 min (180°C).
- Pomidory zapiekane pod kruszonką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.