
Pomidory z nadzieniem z dorsza
122 kcal /
514 kJKalorie
514 kJKalorie
13 gBiałko
10 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pomidory z nadzieniem z dorsza: 350
- g filetów z dorsza, bez skóry świeżych
- 350 g filetów z dorsza, bez skóry mrożonych, rozmrożonych i odsączonych
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ½
- łyżeczką soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 320 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 5 liści bazylii, świeżej
- 6 pomidorów dużych, np. bawole serca malinowe
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma. Włożyć wkład Varomy, wyłożyć go odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, następnie odważyć na niego dorsza, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Rozdrobnioną szalotkę ułożyć na wkładzie Varomy obok odważonej ryby, całość posypać 1 łyżeczką soli i pieprzem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Ziemniaki oprószyć ½ łyżeczki soli i obłożyć liśćmi bazylii, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. W tym czasie odciąć górną część (z szypułką) z
- 6 pomidorów,
- odstawić. Za pomocą łyżeczki wydrążyć z pomidorów miąższ i umieścić go na wkładzie Varomy pomiędzy kawałkami dorsza. Wydrążone pomidory oprószyć solą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, odstawić.
- Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowanego na parze dorsza oddzielić od szalotki i miąższu z pomidorów, soki powstałe podczas gotowania zachować. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki i ugotowanego dorsza, dodać śmietanę, wymieszać10 s//obr. 4.Zdjąć motylek.Powstałym nadzieniem napełnić wydrążone pomidory, przykryć odłożonymi kawałkami pomidorów z szypułką.
- Piec 20 min (180°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną na parze szalotkę i miąższ z pomidorów, dodać soki zachowane z gotowania dorsza, zmiksować10 s/obr. 10, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Pomidory z nadzieniem z dorsza podawać na gorąco razem z sosem pomidorowym.