Pomidory faszerowane miętą, cukinią i tuńczykiem
201 kcal /
843 kJKalorie
843 kJKalorie
17 gBiałko
10 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 pomidory, dojrzałe (łącznie ok. 700g)
- 125 g mozzarelli, light (ok. 1 kulka) (patrz wariant)
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki mięty, świeżej tylko liście
- 25 g oliwy z oliwek
- 300 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- 1 – 2 szczypty soli
- 1 puszka tuńczyka, w oleju odsączonego z zalewy (waga po odsączeniu ok. 120g)
👨🍳 Przygotowanie
- Z pomidorów odciąć górną część, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i miąższ. Wydrążone pomidory ułożyć odwrócone na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, odstawić do odsączenia na ok. 10 min.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i miętę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cukinię i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić10 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia.
- Wydrążone pomidory wypełnić kolejno 1 łyżką duszonej cukinii, 1 łyżką tuńczyka, kolejną 1 łyżką duszonej cukinii i 1 łyżką rozdrobnionej mozzarelli. Pomidory faszerowane miętą, cukinią i tuńczykiem podawać jako przekąskę (patrz wskazówka).