
Pomidory faszerowane makaronem z mozzarellą
491 kcal /
2055.7 kJKalorie
2055.7 kJKalorie
26.5 gBiałko
61.1 gWęglowodany
19.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1500 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia pomidorów
- 80 g makaronu, suchego drobnego, w kształciegwiazdek, ryżu muszelek
- 6 pomidorów, dojrzałych np. malinowych (ok. 180g każdy)
- 80 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 4 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 125 g sera mozzarella light, pokrojonego w 1 cm plastry
- bazylia, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować9 min/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek,gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. W tym czasie z wierzchu każdego pomidora odkroić plaster (grubość ok. 2 cm) po stronie łodyżki. Odkrojone plastry pomidorów zachować, odstawić. Wydrążyć miąższ pomidorów za pomocą łyżki. Nasiona i miąższ zachować, wylać płyn, który się oddzielił. Oprószyć pomidory solą, ułożyć otworami do góry w dolnej części przystawki Varoma. Makaron przecedzić przez koszyczek, przelać zimną wodą, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego dodać odsączony miąższ z pomidorów, dodać koncentrat pomidorowy, bazylię, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić bez założonej marki10 min/120°C/obr. 2. Sos przełożyć do naczynia z makaronem, wymieszać za pomocą kopystki. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mozzarellę, odstawić.
- Wydrążone pomidory wypełnić makaronem z sosem, na wierzchu położyć odważone plastry mozzarelli, przykryć ściętymi wierzchami pomidorów, spiąć za pomocą wykałaczek.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody, nałożyć przystawkę Varomaz z pomidorami, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1.
- Pomidory faszerowane makaronem z mozzarellą udekorować świeżą bazylią i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.