
Pomidory faszerowane grzybami i orzechami
392 kcal /
1644 kJKalorie
1644 kJKalorie
11 gBiałko
33 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów, całych, mieszanych (np. migdały, orzechy włoskie)
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1300 g pomidorów, dojrzałych (Ø 5-6 cm) (patrz wskazówka)
- 100 ggrzybów, świeżych (np. pieczarki, boczniaki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 10 – 12 liści mięty, świeżej
- 1 łyżeczka mięty, suszonej
- 4 – 5 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 75 g ryżu białego, długoziarnistego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. ½ cytryny)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić8 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy, dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie odkroić plaster (o grubości ok. 2 cm) na spodzie każdego pomidora (po przeciwnej stronie łodyżki) i upewnić się, że pomidory mieszczą się pod pokrywą przystawki Varoma po ich ułożeniu na wkładzie Varomy. Zachować odkrojone plastry pomidorów, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 125 g odłożonych plastrów pomidorów, grzyby, ½ łyżeczki soli, pieprz, 6-8 liści mięty (lub ½ łyżeczki suszonej mięty) i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.W tym czasie wydrążyć zawartość pomidorów za pomocą łyżeczki do melona lub łyżki. Nasiona i miąższ zachować, odstawić razem z pozostałymi plastrami pomidorów. Ułożyć wydrążone pomidory otworami do góry w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
- Do naczynia miksującego włożyć ryż, rozdrobnione orzechy, dodać sok z cytryny, wymieszać5 s//obr. 3. Wypełnić pomidory masą ryżową, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć miąższ z pomidorów, plastry pomidorów (ok. 500 g), 4 liście mięty (lub ½ łyżeczki suszonej mięty), ½ łyżeczki soli, dodać 10 g oliwy, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć sos do półmiska, faszerowane pomidory ułożyć na sosie i udekorować liśćmi natki pietruszki. Podawać na ciepło lub zimno.