Pomidorowy gulasz z kurczaka z fasolką szparagową

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
384.5 kcal /
1609.8 kJ
Kalorie
34.8 gBiałko
54.8 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 30 g sosu sojowego
  • 1100 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 200 g ryżu basmati
  • 200 g ryżu białego
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 450 – 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 200 – 250 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej uprzednio rozmrożonej
  • 200 – 250 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na kawałki
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka czosnku, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i sos sojowy, wymieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce aby nie ostygł. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać paprykę, rozdrobnić3-4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać zamarynowanego kurczaka, przecier pomidorowy, pozostałe 100 g wody, fasolkę, koncentrat bulionu drobiowego, oregano, czosnek mielony, paprykę słodką, paprykę ostrą, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, przemieszać kopystką, gotować15 min/100°C//obr. 1. Pomidorowy gulasz z kurczaka z fasolką szparagową podawać z ryżem jako danie główne.
Przewijanie do góry