Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
781 kcal /
3267.7 kJ
Kalorie
50 gBiałko
48 gWęglowodany
42 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 800 g wołowinygulaszowej bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 50 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 50 g wody
  • 700 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 1,5 cm kawałki
  • 300 g marchewki pokrojonej na 1,5 cm kawałki
  • 80 g mleka
  • natka pietruszki, świeża posiekana, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  2. Dodać pomidory i liść laurowy, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wołowinę, wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego i pieprz, gotować na parze10 min/120°C//obr. 1.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego marchewkę, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Gulasz przełożyć do dużej miski, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane marchewki, rozdrobnić4 s/obr. 4. Rozdrobnione marchewki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki, dodać pozostałe 10 g oliwy, mleko sól i gałkę muszkatołową, rozdrobnić40 s/obr. 3. Pureé ziemniaczane przełożyć do naczynia z rozdrobnioną marchewką, wymieszać dokładnie kopystką, udekorować posiekaną natką pietruszki.
  7. Pomidorowy gulasz wołowy podawać z pureé ziemniaczanym z marchewką bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry