Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą
149.5 kcal /
625.4 kJKalorie
625.4 kJKalorie
8.6 gBiałko
11.7 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g wody
- 10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni igłębokiego smażenia
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 170 g ryżu białego
- 75 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 3 jajka (w tym dwa roztrzepane)
- 50 g bułki tartej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ⅓
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 25 liści bazylii, świeżych
- 20 kulek mozzarelli mini odsączonych z zalewy
- mąka pszenna ilość do panierowania
- panierka panko ilość do panierowania
- bułka tarta ilość do panierowania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować20 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na ok. 15 min do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory i koncentrat pomidorowy, dodać jajko, bułkę tartą, pozostałe ½ łyżeczki soli, pieprz, kmin rzymski i bazylię, zmiksować5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne3 s/obr. 7.
- Dodać ostudzony ryż, przemieszać kopystką, wymieszać30 s//obr. 3. W razie potrzeby wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia. Masę podzielić na 20 części. Z każdej części natłuszczonymi dłońmi uformować placek, na środek nakładać kulkę mozzarelli, następnie zlepić, formując kulę. W ten sam sposób przygotować pozostałe arancini. Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i panierce panko.
- Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika (patrz wskazówka). Arancini ostrożnie kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (ok. 5 min). Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidorowe arancini z ciągnącą się mozzarellą podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z sosem pomidorowym.