
Pomidorowa pasta z serem feta
134.5 kcal /
562.6 kJKalorie
562.6 kJKalorie
6.1 gBiałko
15 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g suszonych pomidorów
- woda do namoczenia suszonych pomidorów
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 70 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej suszone pomidory, dodać wodę, odstawić do namoczenia na 30 min.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 8.
- Dodać odsączone pomidory i ser feta, rozdrobnić8 s/obr. 8.
- Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki, oliwę i pieprz, wymieszać20 s/obr. 3. Pomidorową pastę z serem feta podawać z pieczywem, mięsem lub grillowanymi warzywami.