Pomarańczowy sernik z alkoholowym twistem
563.9 kcal /
2361 kJKalorie
2361 kJKalorie
9.6 gBiałko
36.3 gWęglowodany
39.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: olej do natłuszczenia
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 300 g ciastek Oreo®
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- Masa serowa: 30
- g wody
- 1 łyżka żelatyny w proszku
- gorąca woda do kąpieli wodnej
- 560 g serka kremowego
- 150 g sera mascarpone
- 150 g cukru pudru
- 150 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 15 – 20 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, startej
- Galaretka: 100
- g Aperolu®
- 270 g wina musującego np. Prosecco
- 30 g wody mineralnej,gazowanej
- 20 g syropu cukrowego (patrz wskazówka)
- 20 g żelatyny w proszku
👨🍳 Przygotowanie
- Tortownicę (Ø 24 cm) natłuścić olejem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/70°C/obr. 2.
- Dodać ciastka i kakao, rozdrobnić40 s/obr. 4. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy (Ø 24 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po dnie i bokach, starannie dociskając do ścianek. Odstawić do lodówki na 30 min. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 min. Następnie kubek włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min.
- Do naczynia miksującego włożyć porcjami serek kremowy i mascarpone, dodać cukier puder, wymieszać30-35 s/obr. 5.
- Dodać namoczoną żelatynę, śmietanę i skórkę z pomarańczy, wymieszać30-35 s/obr. 5. Masę serową przełożyć na schłodzony spód, powierzchnię wyrównać kopystką. Odstawić do lodówki na całą noc. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać Aperol, wino musujące, wodę gazowaną i syrop cukrowy, podgrzewać2 min/80°C/obr. 2, dodać żelatynę, wymieszać20 s/obr. 4, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. Galaretkę przelać na schłodzony sernik, odstawić do lodówki na 6-8 godz., a najlepiej na całą noc.
- Sernik wyjąć z lodówki ok. 20 min przed podaniem. Za pomocą ostrego noża oddzielić brzegi sernika od formy i przełożyć ciasto na paterę. Sernik pomarańczowy z alkoholowym twistem podawać pokrojony na kawałki.