Pomarańczowy sernik z alkoholowym twistem

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
563.9 kcal /
2361 kJ
Kalorie
9.6 gBiałko
36.3 gWęglowodany
39.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: olej do natłuszczenia
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 300 g ciastek Oreo®
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • Masa serowa: 30
  • g wody
  • 1 łyżka żelatyny w proszku
  • gorąca woda do kąpieli wodnej
  • 560 g serka kremowego
  • 150 g sera mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 15 – 20 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, startej
  • Galaretka: 100
  • g Aperolu®
  • 270 g wina musującego np. Prosecco
  • 30 g wody mineralnej,gazowanej
  • 20 g syropu cukrowego (patrz wskazówka)
  • 20 g żelatyny w proszku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Tortownicę (Ø 24 cm) natłuścić olejem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/70°C/obr. 2.
  3. Dodać ciastka i kakao, rozdrobnić40 s/obr. 4. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy (Ø 24 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po dnie i bokach, starannie dociskając do ścianek. Odstawić do lodówki na 30 min. Umyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 10 min. Następnie kubek włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min.
  5. Do naczynia miksującego włożyć porcjami serek kremowy i mascarpone, dodać cukier puder, wymieszać30-35 s/obr. 5.
  6. Dodać namoczoną żelatynę, śmietanę i skórkę z pomarańczy, wymieszać30-35 s/obr. 5. Masę serową przełożyć na schłodzony spód, powierzchnię wyrównać kopystką. Odstawić do lodówki na całą noc. Umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego wlać Aperol, wino musujące, wodę gazowaną i syrop cukrowy, podgrzewać2 min/80°C/obr. 2, dodać żelatynę, wymieszać20 s/obr. 4, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. Galaretkę przelać na schłodzony sernik, odstawić do lodówki na 6-8 godz., a najlepiej na całą noc.
  8. Sernik wyjąć z lodówki ok. 20 min przed podaniem. Za pomocą ostrego noża oddzielić brzegi sernika od formy i przełożyć ciasto na paterę. Sernik pomarańczowy z alkoholowym twistem podawać pokrojony na kawałki.
Przewijanie do góry