Pomarańczowy krem angielski

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
264 kcal /
1102 kJ
Kalorie
5 gBiałko
21.5 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 pomarańcze ekologiczne
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g mleka
  • 6 żółtek
  • 70 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Z pomarańczy zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok.
  2. Do naczynia miksującego włożyć skórkę otartą z pomarańczy, dodać 200 g wyciśniętego soku z pomarańczy, śmietankę i mleko, podgrzewać5 min/90°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 10 min, następnie przecedzić przez sito o drobnych oczkach, odcedzony płyn zachować. Zawartość sita wyrzucić.
  3. Do naczynia miksującego wlać odcedzony płyn, dodać żółtka i cukier, podgrzewać bez założonej miarki7 min/80°C/obr. 4.
  4. Jeśli krem ma grudki, wymieszać5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, ostudzić, odstawić do lodówki na min. 2 godz.
  5. Pomarańczowy krem angielski podawać schłodzony np. jako dodatek do ciasta czekoladowego.
Przewijanie do góry