Pomarańczowy krem angielski
264 kcal /
1102 kJKalorie
1102 kJKalorie
5 gBiałko
21.5 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 pomarańcze ekologiczne
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g mleka
- 6 żółtek
- 70 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Z pomarańczy zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę otartą z pomarańczy, dodać 200 g wyciśniętego soku z pomarańczy, śmietankę i mleko, podgrzewać5 min/90°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 10 min, następnie przecedzić przez sito o drobnych oczkach, odcedzony płyn zachować. Zawartość sita wyrzucić.
- Do naczynia miksującego wlać odcedzony płyn, dodać żółtka i cukier, podgrzewać bez założonej miarki7 min/80°C/obr. 4.
- Jeśli krem ma grudki, wymieszać5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, ostudzić, odstawić do lodówki na min. 2 godz.
- Pomarańczowy krem angielski podawać schłodzony np. jako dodatek do ciasta czekoladowego.