Pomarańczowe verrines
462.6 kcal /
1936.7 kJKalorie
1936.7 kJKalorie
7.5 gBiałko
40.5 gWęglowodany
30.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruche ciasto i ciastka: 1
- pomarańcza ekologiczna
- 150 g wody
- 160 g masła pokrojonego na kawałki
- 140 g cukru
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- Krem pomarańczowy: 240
- g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego (z 3 pomarańczy)
- 90 g masła pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru pudru
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 4 jajka
- Masa mascarpone: 3
- jajka
- 60 g cukru pudru
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Z pomarańczy obrać skórkę bez białych błonek.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę obraną z pomarańczy, dodać wodę, gotować10 min/100°C//obr. 1, aby pozbyć się aromatu goryczki. Ugotowaną skórkę z pomarańczy przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Puste naczynie miksujące odstawić do ostygnięcia. W tym czasie odcedzoną skórkę pokroić w cienkie paski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka, wymieszać10 s/obr. 5. ½ ciasta przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, rozgnieść dłońmi na grubość 3-4 mm.
- Piec 15-20 min (180°C) lub do momentu, aż ciasto będzie złotobrązowe. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić. Piekarnik pozostawić włączony.
- Do naczynia miksującego dodać ½ ugotowanej wcześniej skórki, wymieszać5 s/obr. 5. Ciasto pomarańczowe przełożyć na blat, rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4 mm, odstawić do lodówki na 30-40 min, ułożone na papierze do pieczenia.
- Ze schłodzonego ciasta wyciąć 12 ciastek (Ø 5-5,5 cm), następnie wyciąć w środku każdego ciastka koło (Ø 0,5 cm). Ciastka przełożyć na blachę razem z papierem do pieczenia, piec 12-14 min (180°C) lub do momentu, aż ciastka będą złotobrązowe. Umyć naczynie miksujące. Upieczone ciastka odstawić do ostudzenia.
- Do czystego naczynia miksującego wlać sok pomarańczowy, dodać masło, cukier puder, skrobię i jajka, podgrzewać9 min/90°C/obr. 3, następnie zmiksować10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, ostudzić, następnie odstawić do lodówki, aby krem zgęstniał. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać2-3 min/obr. 3.5lub do momentu, aż piana z białek będzie sztywna.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier puder, ubijać20 s/obr. 3
- Dodać mascarpone, ubijać ponownie20 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Dodać przygotowaną wcześniej pianę z białek, wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.
- Na dno 12 małych, przezroczystych szklanek (patrz wskazówka) wsypać pokruszone, podpieczone kruche ciasto, następnie wyłożyć warstwę kremu pomarańczowego i warstwę masy z mascarpone, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Pomarańczowe verrine udekorować pozostałą ugotowaną skórką z pomarańczy i wcześniej przygotowanymi ciastkami.