Pomarańczowe krewetki na obłoczkach z ricotty Eweliny Kurowskiej

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
359.5 kcal /
1504.3 kJ
Kalorie
22.5 gBiałko
28.1 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Placuszki z ricotty: 2
  • jajka
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 5 g skórki z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g sera ricotta pokrojonego na kawałki
  • 125 g mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia placuszków
  • Pomarańczowe krewetki: 5 – 10
  • g kolendry, świeżej
  • 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego obranego
  • 10 g oleju sezamowego
  • 10 g oleju z pestek winogron
  • 100 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • 10 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 10 g sosu sojowego
  • 250 g krewetek bez pancerzy, z ogonkami, rozmrożonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać2 min/37°C/obr. 4.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia włożyć skórkę z limonki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać ser ricotta, mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszać20 s/obr. 3. Dodać wcześniej ubite białka, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, następnie wymieszać20 s/obr. 1.
  5. Na kuchence na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać ciasto tworząc placuszki (Ø ok. 7 cm), smażyć na średnim ogniu ok. 30 s z każdej strony. Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, od czasu do czasu dodając na patelnię niewielką ilość oleju. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć kolendrę, papryczkę chili, czosnek i imbir, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać olej sezamowy i olej z pestek winogron, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 0.5.
  8. Dodać sok z pomarańczy, sok z limonki i sos sojowy, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 0.5.
  9. Dodać krewetki, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 0.5. Pomarańczowe krewetki na obłoczkach z ricotty Eweliny Kurowskiej podawać na ciepło z placuszkami z ricotty.
Przewijanie do góry