Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM6)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
385.7 kcal /
1613.7 kJ
Kalorie
11 gBiałko
59.3 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pieczone warzywa: 150
  • g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
  • 200 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 350 g cukinii z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 500 g batatów nieobranych, wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 20 g octu balsamicznego
  • 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka liści tymianku, świeżych
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Pomarańczowa kasza bulgur: 1000
  • g wody
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 250 g kaszy bulgur
  • ½
  • opakowania sera feta (ok. 100g),grubo pokruszonego
  • 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanychgrubo posiekanych
  • 2 łyżki liści mięty, świeżych posiekanych
  • 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę, zieloną paprykę, cukinię i bataty, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone bataty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry batatów przełożyć na przygotowaną blachę, odstawić.
  4. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważoną cukinię. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry cukinii pozostawić w pojemniku.
  5. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
  6. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa przełożyć na blachę, na której znajdują się bataty. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  7. Do naczynia miksującego wlać oliwę, ocet i sok pomarańczowy, dodać tymianek, mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Powstałą mieszanką polać warzywa, dokładnie wymieszać i równomiernie rozłożyć na całej powierzchni blachy. Piec 25-30 min (180°C). W tym czasie przygotować pomarańczową kaszę bulgur.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, oliwę i sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur. Przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna, gotować16 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną kaszę bulgur przełożyć do naczynia, w którym danie będzie podawane. Na wierzchu ułożyć pieczone warzywa. Całość posypać serem feta, orzechami, miętą i natką pietruszki. Pomarańczową kaszę bulgur z pieczonymi warzywami podawać na ciepło.
Przewijanie do góry