
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM5)
385.7 kcal /
1613.7 kJKalorie
1613.7 kJKalorie
11 gBiałko
59.3 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pieczone warzywa: 150
- g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
- 200 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 350 g cukinii z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 500 g batatów nieobranych, wyszorowanych, z odciętymi końcówkami, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g octu balsamicznego
- 50 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka liści tymianku, świeżych
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Pomarańczowa kasza bulgur: 1000
- g wody
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 250 g kaszy bulgur
- ½
- opakowania sera feta (ok. 100g),grubo pokruszonego
- 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanychgrubo posiekanych
- 2 łyżki liści mięty, świeżych posiekanych
- 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanych
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę, zieloną paprykę, cukinię i bataty, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone bataty. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Plastry batatów przełożyć na przygotowaną blachę, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważoną cukinię. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Plastry cukinii pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważoną cebulę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone warzywa przełożyć na blachę, na której znajdują się bataty. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, ocet i sok pomarańczowy, dodać tymianek, mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Powstałą mieszanką polać warzywa, dokładnie wymieszać i równomiernie rozłożyć na całej powierzchni blachy. Piec 25-30 min (180°C). W tym czasie przygotować pomarańczową kaszę bulgur.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, oliwę i sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur. Przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna, gotować16 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną kaszę bulgur przełożyć do naczynia, w którym danie będzie podawane. Na wierzchu ułożyć pieczone warzywa. Całość posypać serem feta, orzechami, miętą i natką pietruszki. Pomarańczową kaszę bulgur z pieczonymi warzywami podawać na ciepło.