
Południowoafrykański żółty ryż
233 kcal /
974.9 kJKalorie
974.9 kJKalorie
3.9 gBiałko
47.1 gWęglowodany
3.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g ryżu białego, długoziarnistego
- 1000 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka oleju
- 1 laska cynamonu
- 40 g rodzynek
- ½ – 1
- łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżka masła
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, kurkumę i olej. Włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, odważyć do niego rodzynki, dodać cynamon, wymieszać kopystką, gotować18 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowany ryż przełożyć do innego naczynia, wyjąć cynamon, wrzucić.
- Do ryżu dodać cukier i masło, dokładnie wymieszać kopystką. Południowoafrykański żółty ryż podawać jako dodatek do wybranych potraw (patrz wskazówka).