
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
852.3 kcal /
3568.2 kJKalorie
3568.2 kJKalorie
54.7 gBiałko
54.7 gWęglowodany
45.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g tymianku, świeżego tylko liście
- 5 g rozmarynu, suszonego tylko liście
- 3 ząbki czosnku
- 180 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 180 g chudego boczku wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 800 – 850 g policzków wołowych bez tłuszczu i białych błonek, pokrojonych na 7-8 cm kawałki
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 70 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 35 g sosu Worcestershire
- 1 ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g marchewki pokrojonej na ukośne 2 cm kawałki
- 800 g batatów pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g różyczek brokułu
- 30 g masła
- 40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 płaska łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć tymianek i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i boczek, dusić7 min/120°C/obr. 1.
- Dodać policzki wołowe, czerwone wino, wodę, koncentrat bulionu mięsnego, sos Worcestershire i 1 łyżeczkę pieprzu, gotować30 min/100°C//obr. 1.
- Dodać marchewkę, gotować30 min/100°C//obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej bataty. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego brokuły, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 0.5(patrz wskazówki). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na półmisek.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane bataty, dodać masło, śmietanę, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i sól, wymieszać20 s/obr. 3, przemieszać kopystką, wymieszać15 s/obr. 4.
- Policzki wołowe podawać posypane rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki, z dodatkiem purée z batatów i brokułów.