Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym i ziemniakami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
230 kcal /
965 kJ
Kalorie
27 gBiałko
7 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1400 – 1600 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 1 – 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
  • 900 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 1 cm plastry
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 700 g wody
  • 180 g białego wermutu
  • 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 25 – 50 g ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g mleka
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
  • 20 – 30 g skrobi kukurydzianej
  • 20 – 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 – 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, posiekane, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej płasko motylek. Odważyć 700-900 g ziemniaków, oprószyć je solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego polędwicę i pieczarki, ułożyć warstwowo, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 500 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pozostałe 700 g ziemniaków, oprószyć je solą. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wermut i pozostałe 200 g wody, dodać cebulę, czosnek, musztardę francuską, ostrą musztardę, koncentrat bulionu drobiowego, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z mięsem, pieczarkami i ziemniakami, gotować na parze28-33 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, pozostawić zamknięte naczynie miksujące. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleko, śmietanę i skrobię, podgrzewać5 min/80°C/obr. 4. W tym czasie ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ziemniaki, mięso i pieczarki przełożyć na talerz do serwowania potraw, polać sosem. Polędwiczki wieprzowe posypać natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry