
Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym i ziemniakami
230 kcal /
965 kJKalorie
965 kJKalorie
27 gBiałko
7 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1400 – 1600 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
- 1 – 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
- 900 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 1 cm plastry
- 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 700 g wody
- 180 g białego wermutu
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 50 g musztardy francuskiej
- 25 – 50 g ostrej musztardy
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g mleka
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
- 20 – 30 g skrobi kukurydzianej
- 20 – 30 g skrobi ziemniaczanej
- 3 – 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, posiekane, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej płasko motylek. Odważyć 700-900 g ziemniaków, oprószyć je solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego polędwicę i pieczarki, ułożyć warstwowo, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 500 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego pozostałe 700 g ziemniaków, oprószyć je solą. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wermut i pozostałe 200 g wody, dodać cebulę, czosnek, musztardę francuską, ostrą musztardę, koncentrat bulionu drobiowego, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z mięsem, pieczarkami i ziemniakami, gotować na parze28-33 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, pozostawić zamknięte naczynie miksujące. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mleko, śmietanę i skrobię, podgrzewać5 min/80°C/obr. 4. W tym czasie ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ziemniaki, mięso i pieczarki przełożyć na talerz do serwowania potraw, polać sosem. Polędwiczki wieprzowe posypać natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.