Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Polędwiczki wieprzowe w sosie z pora i tymianku z kaszą gryczaną - Przepisy na Thermomix

Polędwiczki wieprzowe w sosie z pora i tymianku z kaszą gryczaną

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
600.3 kcal /
2513.1 kJ
Kalorie
29.5 gBiałko
48.3 gWęglowodany
35.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g kaszygryczanej, prażonej
  • 1100 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli plus doodatkowa ilość do oprószenia polędwiczek
  • 400 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 0,5 cm skośne plastry
  • 200 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia polędwiczek
  • 1 ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego plus dodatkowa ilość do oprószenia polędwiczek
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g pora pokrojonego w 2 mm półplastry
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną, opłukać ją pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z odważoną kaszą. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 100 g groszku i 200 g polędwiczek, oprószyć je solą, tymiankiem i pieprzem. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego pozostałe 100 g groszku i 200 g polędwiczek, oprószyć je solą, tymiankiem i pieprzem, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do innego naczynia, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, por i tymianek, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać pozostałe 100 g wody i ½ łyżeczki soli, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać śmietanę, gotować1 min/100°C/obr. 1. Polędwiczki wieprzowe podawać z sosem z pora i tymianku i kaszą gryczaną jako danie główne z dowolną surówką lub surowymi warzywami.
Przewijanie do góry