
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane
612.8 kcal /
2565.5 kJKalorie
2565.5 kJKalorie
31 gBiałko
38.5 gWęglowodany
38.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych na 3 kawałki, o dł. 18 cm (200g każdy)
- 2 ząbki czosnku
- 410 g wody
- 45 g miodu, płynnego np. wielokwiatowy,gryczany (patrz wskazówka)
- 25 g octu balsamicznego
- ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 3 goździki
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ¾
- łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- ¾
- kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 550 g ziemniaków pokrojonych na 2,5 cm kawałki
- 25 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g mleka
- 40 g musztardy francuskiej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwiczki wieprzowe, odstawić. Przygotować 3 arkusze folii spożywczej (ok. 20 x 30 cm), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 60 g wody, miód, ocet, ¼ łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową i goździki, wymieszać10 s/obr. 3. 2-3 łyżki płynu przelać do miski z polędwiczką wieprzową, dodać rozmaryn, dokładnie wymieszać, nacierając mięso, następnie ułożyć je na przygotowanych wcześniej arkuszach folii, szczelnie owinąć zawijając końce. Polędwiczki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że nie wszystkie otwory pozostają zakryte, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pozostałe 350 g wody i koncentrat bulionu mięsnego. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z polędwiczkami. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego ziemniaki, oprószyć je pozostałą ¼ łyżeczki soli, gotować na parze28 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać 50 g ugotowanych na parze ziemniaków, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Sos przelać do sosjerki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe ugotowane na parze ziemniaki, dodać masło, mleko i musztardę, wymieszać20 s/obr. 3. Polędwiczki wieprzowe ostrożnie odwinąć z folii, pokroić ukośnie w 0,5 cm plastry.
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane podawać bezpośrednio po przygotowaniu.