
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
428.3 kcal /
1793 kJKalorie
1793 kJKalorie
31.8 gBiałko
49.3 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g kaszygryczanej, prażonej
- 200 g kaszygryczanej, niepalonej
- 1250 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek i kalafiora
- 400 – 500 g różyczek kalafiora
- 400 – 500 g różyczek kalafiora mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 400 g polędwicy wieprzowej bez białych błonek, pokrojonej w 0,5 cm skośne plastry
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek
- tymianek, suszony ilość do doprawienia polędwiczek
- tymianek, świeży tylko liście, ilość do doprawienia polędwiczek
- 20 g masła
- 20 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
- ½
- kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 50 – 70 g chrzanu, tartego ze słoiczka
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- koperek, świeży posiekany, do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z odważoną kaszą. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 200-250 g kalafiora i 200 g polędwiczek, oprószyć je solą, tymiankiem i pieprzem. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego pozostałe 200-250 g kalafiora i 200 g polędwiczek, oprószyć je solą, tymiankiem i pieprzem, gotować na parze17 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić1 min/60°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, gotować2 min/100°C/obr. 2.
- Dodać pozostałe 250 g wody, koncentrat bulionu mięsnego, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, podgrzewać3 min/90°C/obr. 4.
- Dodać chrzan i śmietanę, podgrzewać1 min/90°C/obr. 2. W tym czasie kaszę, mięso i kalafior przełożyć na talerze, polać sosem. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne, posypane koperkiem.