Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
428.3 kcal /
1793 kJ
Kalorie
31.8 gBiałko
49.3 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g kaszygryczanej, prażonej
  • 200 g kaszygryczanej, niepalonej
  • 1250 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek i kalafiora
  • 400 – 500 g różyczek kalafiora
  • 400 – 500 g różyczek kalafiora mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 400 g polędwicy wieprzowej bez białych błonek, pokrojonej w 0,5 cm skośne plastry
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do doprawienia polędwiczek
  • tymianek, suszony ilość do doprawienia polędwiczek
  • tymianek, świeży tylko liście, ilość do doprawienia polędwiczek
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
  • ½
  • kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 50 – 70 g chrzanu, tartego ze słoiczka
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • koperek, świeży posiekany, do podania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z odważoną kaszą. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 200-250 g kalafiora i 200 g polędwiczek, oprószyć je solą, tymiankiem i pieprzem. Włożyć wkład Varomy, odważyć do niego pozostałe 200-250 g kalafiora i 200 g polędwiczek, oprószyć je solą, tymiankiem i pieprzem, gotować na parze17 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić1 min/60°C/obr. 2.
  4. Dodać mąkę, gotować2 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać pozostałe 250 g wody, koncentrat bulionu mięsnego, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, podgrzewać3 min/90°C/obr. 4.
  6. Dodać chrzan i śmietanę, podgrzewać1 min/90°C/obr. 2. W tym czasie kaszę, mięso i kalafior przełożyć na talerze, polać sosem. Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne, posypane koperkiem.
Przewijanie do góry