Polędwiczki wieprzowe w papilotach z czosnkiem i porem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
365 kcal /
1524 kJ
Kalorie
36.86 gBiałko
0.47 gWęglowodany
23.92 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 7 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 90 g oliwy z oliwek
  • 180 g białego wina
  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 350g każda)
  • 100 g pora tylko białej części, pokrojonego w ok. 5 mm plastry
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, 4 ząbki czosnku, sól, dodać 50 g oliwy i 30 g wina, zmiksować10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia. Polędwiczki dokładnie natrzeć marynatą. Przygotować 2 arkusze folii spożywczej (ok. 30 x 60 cm), ułożyć na nich polędwiczki, szczelnie owinąć zawijając końce. Polędwiczki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 3 ząbki czosnku, por, dodać pozostałe 40 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić10 min/120°C/obr. .
  3. Dodać pozostałe 150 g wina, liść laurowy, koncentrat bulionu drobiowego i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Sos przelać do sosjerki. Polędwiczki ostrożnie odwinąć z folii, ułożyć na półmisku, pokroić w ok. 5 mm plastry.
  4. Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem i porem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem np. pieczonych talarków z ziemniaków.
Przewijanie do góry