
Polędwiczki wieprzowe na Varomie
116.5 kcal /
487.6 kJKalorie
487.6 kJKalorie
13.9 gBiałko
1.8 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 15 g miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka ziarenek zielonego pieprzu
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziaren ziela angielskiego
- 5 g sosu sojowego jasnego
- 5 g sosu Worcestershire
- 800 – 1000 g polędwiczek wieprzowych (ok. 2 szt.), w całości
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, miód, sól, rozmaryn, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy i sos Worcestershire, wymieszać10 s/obr. 4.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwiczki, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przelać do miski z mięsem, następnie natrzeć je powstałą marynatą. Odstawić do lodówki na 2 godz. Po tym czasie każdą z polędwiczek przełożyć na folię spożywczą i dokładnie zawinąć. Ciasno zawinięte polędwiczki umieścić na wkładzie i w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze28 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia. Polędwiczki wieprzowe na Varomie podawać na zimno jako dodatek do pieczywa.