
Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów
422 kcal /
1767 kJKalorie
1767 kJKalorie
34 gBiałko
10 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 – 650 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w 2 cm plastry
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- olej do smażenia
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów
- 80 g suszonych pomidorów, w oleju (ok. 8 szt.), odsączonych (olej zachować), przekrojonych na pół
- 300 g wody
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwiczki. Plastry polędwiczki rozbić tłuczkiem na grubość ok. 7 mm, oprószyć solą, pieprzem i ziołami włoskimi, następnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju ok. 30 s z każdej strony. Obsmażone polędwiczki umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej pozostały po odsączeniu pomidorów, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać suszone pomidory i wodę, nałożyć przystawkę Varoma z mięsem, gotować na parze25 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić, nie zdejmując pokrywy, aby zachować ciepło.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego śmietanę, dodać skrobię, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę ze skrobią, wymieszać5 s//obr. 2, następnie podgrzewać3 min/90°C//obr. 1. Polędwiczki ułożyć na półmisku, polać sosem i udekorować bazylią. Polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.