Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Polędwiczki w cieście drożdżowym - Przepisy na Thermomix

Polędwiczki w cieście drożdżowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
251.2 kcal /
1051.7 kJ
Kalorie
17.4 gBiałko
26.4 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto drożdżowe: 200
  • g wody letniej
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 20 g siemienia lnianego brązowego
  • 20 g siemienia lnianego złotego
  • 5 g otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 – 2 łyżeczki oregano, suszonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • Polędwiczki: 600
  • g polędwiczek wieprzowych bez białych błonek, pokrojonych w 3 cm plastry (10 szt.)
  • 20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do obsmażenia polędwiczek
  • 20 g sosu sojowego
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 1 jajko roztrzepane

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać mąkę, drożdże, siemię, otręby, cukier, oregano i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 30 min, w tym czasie przygotować polędwiczki.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwiczki, olej i sos sojowy, dodać zioła prowansalskie, czosnek, pieprz i sól, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić na 15 min.
  3. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki na dużym ogniu ze wszystkich stron na brązowy kolor (po ok. 30 s z każdej strony). Mięso przełożyć na talerz, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować wałek, podzielić na 10 równych części. Każdą część rozwałkować w koło (Ø ok. 12 cm). Na każdym krążku ciasta ułożyć kawałek obsmażonej polędwiczki, dokładnie skleić. Przełożyć łączeniem do dołu na przygotowaną wcześniej blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 15 min (200°C). Podawać na ciepło jako dodatek do czerwonego barszczu.
Przewijanie do góry